7. Най -честият признак на камъни в жлъчката е силна болка

7. Най -честият признак на камъни в жлъчката е силна болка

„В това проучване те са насочени към някои от точките по пътя на жлъчния мехур“, казва Canzone. „Простите главоболия също се лекуват с помощта на същите точки за акупресура. ”

Как да разбера дали моят жлъчен мехур не е наред?

Според клиниката Mayo признаците на усложнения на жлъчния мехур включват:

Внезапна болка в горната дясна част или в центъра на корема Внезапна болка между лопатките или в дясното рамо Гадене или повръщане Жълтеница или пожълтяване на кожата и очите Висока температура

Canzone установява, че най -честият симптом на проблеми с жлъчния мехур е болка в горната част на гърба, където меридианът на жлъчния мехур преминава през областта между врата и рамото. “Ако имате нещо, което се случва в тази нервна пътека и имате мускулно напрежение в тази част на шията и рамото, можете да видите това като причина за главоболие”, казва той.

Но той също така казва, че хората могат да имат камъни в жлъчката (натрупване на жлъчка в жлъчния мехур) и никога да не изпитват главоболие, докато други с камъни в жлъчката развиват главоболие, свързано с жлъчния мехур.

Отрицателните емоции, алкохолът и други злоупотребяващи вещества могат да затоплят черния дроб и тъй като черният дроб е на една линия с главата и очите, топлината може да пътува от жлъчния мехур нагоре по меридианния му път, причинявайки главоболие.

Кога и къде да търсите лечение

Ако имате внезапно, тежко или продължително главоболие, първата ви линия на защита трябва да бъде да се свържете с вашия първичен лекар. В някои случаи главоболието може да бъде симптоми на сериозни състояния, които изискват медицинско лечение.

По същия начин, ако имате симптоми на проблеми с жлъчния мехур, като силна болка в дясната страна на корема или болка в горната част на гърба, насрочете преглед при вашия лекар, за да изключите сериозни проблеми и да получите лечение, ако е необходимо.

Ако главоболието Ви продължава и Вашият лекар е изключил други медицински проблеми, лицензиран акупунктурист може да Ви помогне да облекчите болката.

Допълнителен доклад от Кали Нелсън

Абонирайте се за нашия бюлетин за храносмилателно здраве!

Най -новото в жлъчния мехур

4 начина за предотвратяване на камъни в жлъчката

Поддържането на здравословно тегло чрез диета и упражнения помага за намаляване на риска от камъни в жлъчката.

От Hedy Marks 3 декември 2018 г.

Жлъчни камъни по време на бременност: симптоми, диагностика, лечение и профилактика

Бременните жени са изложени на по -висок риск от развитие на камъни в жлъчката поради излишния естроген, но не е трудно да се избегнат тези проблеми с жлъчния мехур.

От Криша Маккой 17 май 2018 г.

Връзката между проблемите с жлъчния мехур и диабета

Ако имате диабет, е по -вероятно да имате проблеми с жлъчния мехур – но има начини да намалите риска.

От Даян Стресинг 1 май 2018 г.

7 нехирургични лечения за камъни в жлъчката

Жлъчните камъни могат да бъдат лекувани без операция, но само ако отговарят на определени критерии.

От Сара Калабро, 26 април 2018 г.

Връзката между камъни в жлъчката, затлъстяване и отслабване

Затлъстяването увеличава шансовете ви за развитие на камъни в жлъчката, но също така и операцията за отслабване и някои видове диети. Разберете как безопасно да намалите. . .

От Ерика Илтън, RDN, CDNA април 20, 2018

Как операцията на жлъчния мехур ми върна живота

За хора като Ричард Браун има повече от един начин за лечение на камъни в жлъчката.

От д -р Санджай Гупта 24 септември 2015 г.

10 основни факта за вашия жлъчен мехур

Ето какво трябва да знаете за един полезен, но не абсолютно важен вътрешен орган.

От Tara Haelle, 15 август 2015 г.

Храносмилателни проблеми след операция на жлъчния мехур

Въпреки че това не е често срещано явление, някои хора могат да изпитат храносмилателни проблеми след операция на жлъчния мехур.

От Криша Маккой 26 януари 2010 г.

Живот без жлъчен мехур

Животът без жлъчен мехур обикновено не е голяма работа, но може да изпитате някакъв дискомфорт. Ето какво да очаквате след отстраняване на жлъчния мехур.

От Криша Маккой 26 януари 2010 г.

Защо е важно хората с улцерозен колит да получат ваксина срещу COVID-19

От Брук Богдан, 26 април 2021 г. “

Докато черният дроб усилено работи, произвеждайки жлъчката, която помага за храносмилането, жлъчният мехур задържа жлъчката, докато не ви потрябва. Shutterstock

Висящ точно под десния дял на черния дроб е вашият кух, крушовиден жлъчен мехур. Когато е пълен с жлъчка, която чака да помогне за смилането на някаква храна, органът може да нарасне до 8 до 10 сантиметра (см) и до 4 см широк.

Освен ако не сте имали камък в жлъчката или жлъчният ви мехур е бил отстранен хирургически, вероятно не мислите малко за това. И това е добре. Но ако ви причинява сериозна болка или други проблеми, може да се наложи да изхвърлите този малък орган.

1. Вашият жлъчен мехур служи като торбичка за съхранение.

Докато черният дроб работи усилено, произвеждайки тъмнозелената жлъчка, която помага за храносмилането, жлъчният мехур задържа жлъчката, докато не се нуждаете от нея, казва д -р Ерин Гилбърт, асистент по хирургия в Университета за здраве и наука в Орегон в Портланд. “Той концентрира жлъчката във формата, която е най -добре използвана за храносмилането”, казва д -р Гилбърт. “Когато ядете, жлъчката се изстисква от жлъчния мехур и преминава през първата част на тънките черва, дванадесетопръстника, през общия жлъчен канал.”

Черният дроб произвежда от 500 до 1000 милилитра (ml) жлъчка на ден, но жлъчният мехур може да концентрира тази жлъчка до десет пъти и да съхранява 30 до 50 ml по -плътна жлъчка.

2. Жлъчните камъни се образуват най -вече от втвърден холестерол.  

Жлъчните камъни се образуват, когато едно от двете вещества – холестерол или билирубин – се пренасити в жлъчката и кристализира, почти по начина, по който захарта кристализира, когато някой прави рок бонбони. Билирубинът е кафеникаво-жълто вещество, открито в жлъчката, което се получава, когато старите червени кръвни клетки в черния дроб се разпаднат. Обикновено тялото ви елиминира билирубина през червата (това е причината за цвета на изпражненията). Жлъчните камъни, причинени от билирубин, са по-редки от тези, образувани от втвърден холестерол, и са по-чести при тези с кръвни нарушения, като сърповидно-клетъчна анемия.

3. Диета с ниско съдържание на холестерол и ниско съдържание на мазнини е най-добра за здрав жлъчен мехур.

Коя е най -добрата диета за здрав жлъчен мехур? „Повечето камъни в жлъчния мехур се образуват от холестерол, така че храненето с ниско съдържание на холестерол и ниско съдържание на мазнини е най-добро за здравето на жлъчния мехур“, казва д-р Катлийн Ханделвал, общ хирург в клиниката в Кливланд.

4. Диета, полезна за сърцето, е добра и за жлъчния мехур.

Всяка диета, която би била квалифицирана като „здравословна за сърцето“, също е „здрава за жлъчния мехур“. Това означава диета с някои здравословни мононенаситени мазнини, като тези в ядки, авокадо, семена, маслини, фъстъчено масло и маслата от тези продукти. Полиненаситените мазнини също трябва да бъдат част от тази балансирана диета и се намират в мазна риба, орехи, ленено семе и растителни масла. Избягването на храни, които повишават нивата на холестерола, също намалява риска от камъни в жлъчката.

Почти толкова важно, колкото и това, което ядете, е колко често ядете. “Ако ядете едно голямо хранене на ден, това увеличава вероятността от образуване на камъни, тъй като жлъчката седи в жлъчния мехур за дълъг период от време, преди да се отдели”, казва Гилбърт. Колкото по -дълго се намира жлъчката, толкова повече време остава холестеролът в жлъчката да стане пренаситен и да кристализира в камъни в жлъчката.

5. Бързата загуба на тегло може да причини камъни в жлъчката.

В допълнение към здравословното хранене, здравословното тегло поддържа добре функционирането на жлъчния мехур. Хората със затлъстяване имат по -висок риск от камъни в жлъчката, но това не означава, че трябва да се подложите на крах диета, за да отслабнете: Бързата загуба на тегло също може да причини камъни, казва Гилбърт. Добре е да отслабнете, но „не бихте искали да отслабнете наведнъж“, казва тя.

Друг начин да предотвратите камъните е да държите холестерола си под контрол, включително като приемате статини, ако имате висок холестерол, казва тя. Някои доказателства подкрепят редовните добавки на витамин С за предотвратяване на камъни в жлъчката и странно е, че пиенето на кафе изглежда предлага известна защита срещу камъни в жлъчката, образувани от холестерола.

6. Близо 12 процента от населението има камъни в жлъчката, но само няколко причиняват проблеми.

В допълнение към тези със затлъстяване и тези, които ядат лоша или богата на мазнини диета или имат високи нива на холестерол, бременните жени също са по-склонни да получат камъни в жлъчката, което означава, че може да се наложи да обърнат допълнително внимание на мазни храни по време на бременност. Тези с определени кръвни нарушения, като сърповидно-клетъчна анемия, могат да имат по-висок риск от камъни, причинени от билирубин.

По -възрастните хора и хора от определени етноси, като например коренните американци, също имат по -висок риск от камъни в жлъчката и наличието на фамилна анамнеза за тях може да удвои риска от развитие на такъв. Някои лекарства, като орални контрацептиви, могат да увеличат риска от камъни в жлъчката, но повишеният риск е малък и не трябва да пречи на някой да приема необходимите лекарства.

Всъщност до 12 процента от населението има камъни в жлъчката, казва Гилбърт, но само малка част от тях причиняват проблеми.

7. Най -честият признак на камъни в жлъчката е силна болка.

До 80 процента от хората никога няма да имат симптоми на камъни в жлъчката и нищо не трябва да се прави по въпроса, казва Гилбърт. Но ако има проблем, обикновено ще го знаете: болката може да бъде силна. “Болката обикновено се описва като остра, пронизваща и много мъчителна – 10 по скала от 1 до 10”, казва Гилбърт. Болката най -често идва след ядене на мазна храна, защото „мазнините са най -силният спусък за изпразване на жлъчния мехур“, казва тя.

Където е вашият жлъчен мехур, под гръдната кост и може да се излъчва към гърба ви, казва д -р Khandelwal. Тя може да продължи няколко часа и може да бъде придружена от гадене, добавя тя.

Но болката може да бъде и тъпа болка от дясната страна, като разстроен стомах или киселини в стомаха с подуване, казва Гилбърт.

8. Най -добрият тест за камъни в жлъчката е ултразвук.

Най -добрият тест за камъни в жлъчката е ултразвук. “Това е бързо и безопасно и ни дава много информация за това как изглежда жлъчният мехур и има доста висока точност”, казва Гилбърт. Ултразвуковата техника ще може да види камъни в жлъчката или дразнене на жлъчния мехур, като например удебелена стена или течност около жлъчния мехур.

Някои пациенти могат да бъдат насочени за втори вид изследване, наречено HIDA (хепатобилиарно) сканиране, при което в ръката ви се инжектира радиоактивен химикал и техникът следи какво се случва, когато достигне до жлъчния мехур. По принцип HIDA сканирането се извършва само при пациенти, които имат други основни състояния или които имат симптоми на болка в жлъчния мехур, но без камъни на ултразвук.

9. Избягалите камъни могат да доведат до жълтеница или панкреатит и да изискват операция.

Ако не причинява симптоми, или ако го преминете, както правят няколко късметлии, нищо. “Но ако те създават проблеми”, казва Гилбърт, може да се наложи да се отстрани жлъчния мехур. Ако лицето изпитва болка, наречена билиарна колика, или развива инфекция на жлъчния мехур, наречена холецистит, операцията на жлъчния мехур вероятно е в звездите.

Ако камъните излязат извън жлъчния мехур и преминат по канала, те могат да причинят някои доста сериозни усложнения, така че е важно да се погрижите за тях, ако имате проблем “, казва Ханделвал.

Избягалите камъни могат да причинят запушвания в каналите, които водят до жълтеница или панкреатит, казва Гилбърт. Всеки от тези симптоми би изисквал операция на жлъчния мехур, наречена холецистектомия.

10. Операцията за отстраняване на жлъчния мехур обикновено е амбулаторна процедура.

Ако имате нужда от холецистектомия или операция за отстраняване на жлъчния мехур, това обикновено означава седмица или две почивка от работа. Лапароскопската хирургия включва един разрез на пъпа и два или три под ребрата вдясно, казва Гилбърт. Въпреки че обикновено това е амбулаторна операция, тя изисква обща анестезия, тъй като хирургът ще напълни корема с въглероден диоксид, за да го разшири и да улесни работата.

Очаквайте три до пет дни болезненост, което може да изисква наркотични болкоуспокояващи, и избягвайте напрегнатите дейности поне две седмици, казва Гилбърт. Обикновено хората напълно се излекуват в рамките на четири до шест седмици и могат да получат диария в краткосрочен план.

Може би един до два процента от хората ще имат хлабави изпражнения, когато ядат особено мазни или мазни ястия, казва Гилбърт. Но премахването на жлъчния мехур не трябва да причинява загуба на тегло или наддаване на тегло и няма да доведе до недостиг на витамини.

Повечето хора без жлъчен мехур не трябва да очакват други промени в дългосрочен план. „Всъщност те ще могат да ядат неща, които преди не са могли“, казва Ханделвал. “Черният дроб продължава да произвежда жлъчка и да я капе в стомаха и червата. Може да отнеме малко повече време за смилане на пържено пиле, но може би не.”

Абонирайте се за нашия бюлетин за храносмилателно здраве!

Най -новото в жлъчния мехур

4 начина за предотвратяване на камъни в жлъчката

Поддържането на здравословно тегло чрез диета и упражнения помага за намаляване на риска от камъни в жлъчката.

От Hedy Marks 3 декември 2018 г.

Жлъчни камъни по време на бременност: симптоми, диагностика, лечение и профилактика

Бременните жени са изложени на по -висок риск от развитие на камъни в жлъчката поради излишния естроген, но не е трудно да се избегнат тези проблеми с жлъчния мехур.

От Криша Маккой 17 май 2018 г.

Връзката между проблемите с жлъчния мехур и диабета

Ако имате диабет, е по -вероятно да имате проблеми с жлъчния мехур – но има начини да намалите риска.

От Даян Стресинг 1 май 2018 г.

Има ли връзка между главоболие и проблеми с жлъчния мехур?

Практикуващите източна медицина виждат ясна връзка между главоболие и проблеми с жлъчния мехур. Едно проучване показва, че идеята може да е правилна.

От Криша Маккой 26 април 2018 г.

7 нехирургични лечения за камъни в жлъчката

Жлъчните камъни могат да бъдат лекувани без операция, но само ако отговарят на определени критерии.

От Сара Калабро, 26 април 2018 г.

Връзката между камъни в жлъчката, затлъстяване и отслабване

Затлъстяването увеличава шансовете ви за развитие на камъни в жлъчката, но също така и операцията за отслабване и някои видове диети. Разберете как безопасно да намалите. . .

От Ерика Илтън, RDN, CDNA април 20, 2018

Как операцията на жлъчния мехур ми върна живота

За хора като Ричард Браун има повече от един начин за лечение на камъни в жлъчката.

От д -р Санджай Гупта 24 септември 2015 г.

Храносмилателни проблеми след операция на жлъчния мехур

Въпреки нановен състав че това не е често срещано явление, някои хора могат да изпитат храносмилателни проблеми след операция на жлъчния мехур.

От Криша Маккой 26 януари 2010 г.

Живот без жлъчен мехур

Животът без жлъчен мехур обикновено не е голяма работа, но може да изпитате някакъв дискомфорт. Ето какво да очаквате след отстраняване на жлъчния мехур.

От Криша Маккой 26 януари 2010 г.

Защо е важно хората с улцерозен колит да получат ваксина срещу COVID-19

От Брук Богдан, 26 април 2021 г. “

Да сте в крак с всички препоръчани ваксинации е важна стъпка, която можете да предприемете, за да предпазите вас и вашето семейство от болести, които могат да бъдат предотвратени. Марко Гебер/

VaccineFinder

Намерете необходимата ви информация за това къде да получите ваксини във вашия район, като използвате онлайн инструмента VaccineFinder на Бостънската детска болница. Намерете ваксини © Бостънска детска болница

Разпространението на ваксините срещу COVID-19 в Съединените щати е безпрецедентно усилие за имунизация на цялото население срещу новия коронавирус, като федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) работят с държавни, племенни, териториални и местни правителствени агенции, за да вземете възможно най -много изстрели на оръжие.

Close Menu
1